SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 

Izložba o saračko sedlarskom zanatu u Braničevskom okrugu od 19. veka do danas , biće otvorena u Požarevcu 06. avgusta u 19.30 u Dunavskoj ulici br. 5 , porodičnoj kući gradjanske porodice Žikić, koja je imala čak pet majstora ovog zanata.

Ova stalna izložbena postavka opisuje veštinu obrade kože, razvoj zanata (učenje šegrta i kalfi, udruživanje u esnafe, saračke alate, proizvode ) kao i radionicu majstora Milosava Žikića koji je svoj dućan držao u Tabačkoj Čaršiji. Pored postavke vezane za stari zanat, izložba prikazuje i dokumentaciju o načinu života porodice Žikić u prvoj polovini XX veka a posebna prostorija je posvećena njihovom poznatom konju kasaču po imenu Jard, koji koji 60tih godina prošlog veka bio nacionalni rekorder i višestruki pobednik LJKI i derbija beogradskog hipodroma.

Svi didaktićki materijali izložbe su zasnovani na studiji „Zanati u Požarevcu krajem XIX i početkom XX veka„ Narodni muzej Požarevac 1995. Autor postavke je Marina Holodkov, upravitelj Fondacije DANA.

Izložba predstavlja prvu fazu projekta „Konzervacije i revitalizacije saračko sedlarskog zanata“ koji ima za cilj da pored očuvanja naše kulturne baštine stvori uslove i za edukaciju novih mladih majstora za proizvodnju opreme za konje i konjanike , lovce, pse i ostalu kožnu galanteriju za kojom je sve veća potražnja i koja se danas uvozi iz inostranstva. Požarevac koji je tradicionalno vezan za uzgoj konja i razvoj konjičkog sporta je pravo mesto za promociju i revitalizaciju ovog starog zanata te će izložba biti otvorena u vreme održavanja Ljubičevskih konjičkih igara.

Nosilac celokupnog projekta je Fondacija DANA iz Požarevca a projekat je sufinansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja kao i sredstvima Grada Požarevca.

Požarevac 01.09.2014.

 

Konzervacija i revitalizacija saračko sedlarskog zanata u Braničevskom regionu

   Jard - kasač za sva vremena

   J A R D.pptx

IZVEŠTAJI IZ MEDIJA :

1. REČ NARODA

2. REPORTAŽE